השתלת שיניים

 

השתלת שיניים – הכול על ההליך ויתרונותיו

המודעות לחשיבות השמירה על היגיינת השיניים גבוהה כיום יותר מתמיד. אין ספק שהקפדה על צחצוח שיניים באופן קבוע , שימוש בחוט דנטלי וביקורים קבועים אצל השיננית יכולים לסייע באופן ניכר במניעת עששת ומחלות שיניים וחניכיים. עם זאת, למרבה הצער אנו עשויים לחוות מצבים של חוסר שיניים. בין למשל אם שיניך נפגעו עקב טראומה מתאונה, נפילה או מחלה, ובין אם כתוצאה מהיגיינה לקויה או ממאפיינים גנטיים. כיום זמין לך פתרון אמין, איכותי ויעיל במיוחד – כזה שיאפשר לך להשיב את התפקוד והנראות שלך באופן חסר תקדים. השתלת שיניים מעניקה לך את הדבר הקרוב ביותר לשיניים טבעיות בריאות. השתלים הייחודיים עוצבו ויוצרו על מנת שיראו, ירגישו ויתפקדו כמו השיניים הטבעיות שלך. שתלים דנטליים מאפשרות למאות אלפי אנשים ברחבי העולם לחזור ולחייך בביטחון.

אם זמן רב שאלת את עצמך האם הטיפול הזה מתאים לך, במאמר זה ניתן מענה לכל השאלות בנושא שתלים דנטליים, תהליך ההשתלה וכל ההיבטים שכדאי לבחון לפני שמתחילים במסע הזה.  ד"ר הלל ברוך ,מומחה בשיקום הפה , התמחות העוסקת בשיקום באמצעות השתלות שיניים,  חיבר עבורך מדריך מקיף ומעמיק שילמד אותך כל מה שחשוב לדעת על תהליך השתלת השיניים.


השתלות שיניים בירושלים
מהי השתלת שיניים?

שיניים תותבות אינן המצאה מודרנית. על פי עדויות ארכיאולוגיות המצויות בידינו, השימוש בהם היה מאז שחר האנושות. בני אדם מאז ומעולם חיפשו אחר שתלים דנטליים שיחליפו שיניים חסרות, יעניקו מראה שיניים טבעי ויאפשרו להם ללעוס מזון קשה. במצרים העתיקה שימשו קונכיות ועצמות מגולפות כשיניים תותבות. עם זאת, היה זאת רק במחצית השנייה של המאה ה-20 כשחלה ההתפתחות המשמעותית ביותר ופותחו שתלים איכותיים, עמידים וחזקים שמאפשרים לספק מענה קבוע ויציב לאחר אובדן שיניים. שתלי הטיטניום שינו את התמונה מהיסוד, ומאז פותחו עוד שלל חומרים נוספים מהם מיוצרים שתלים שניתן להבריג אל עצם הלסת ולהבטיח מענה קבוע לשיניים שאבדו.

כיום, פיתוחים טכנולוגיים חדשים משנים שוב את התמונה. למשל, ניתן לעבור השתלת שיניים ביום אחד, גם אם נדרשת השתלה בכל הפה. טיפולים מתקדמים לעיבוי עצם הלסת, מאפשרים כיום לערוך השתלות גם כאשר קיימות מחלות שיניים וסיבוכים מורכבים כמו נסיגת עצם הלסת. כל עוד נבחר במומחה בשיקום  הפה בעל ניסיון והכשרה מקיפה, אין גבול לתוצאות שנוכל להשיג.


יתרונות השתלת שיניים

האם השתלות שיניים הינן טיפול מורכב או כואב? השתלות שיניים ביום אחדכיום, כשהכלים מתקדמים מתמיד, תהליך השתלת שיניים מציע מספר יתרונות בולטים:

מראה טבעי והתאמה נוחה

השתלים הדנטליים הזמינים היום מציעים מראה שיניים טבעי לחלוטין, ומאפשרים נגיסה, לעיסה ותפקוד קרוב מאי פעם לשן הטבעית שלך כמו ששיניים תותבות לעולם לא יוכלו לספק. בנוסף, השתלים תורמים באופן ניכר לדימוי העצמי של מטופלים רבים שזוכים שוב לחיוך מושלם. לא פעם, הטיפול הזה עשוי לחולל שינוי משמעותי ולסייע למטופלים לחזור לשלל פעילויות חברתיות שנמנעו מהם עד כה עקב חשש מכך שהתותבות ייפלו, או ממראה אובדן שיניים מרתיע. שתלים דנטליים יכולים להחזיק שנים רבות עם טיפול ותחזוקה נאותים.

אחוזי הצלחה גבוהים

טיפול השתלת שיניים זוכה היום לסיכויי הצלחה גבוהים, גם בקרב מטופלים שבעבר לא היו מועמדים אידיאליים להשתלה. רופא שיניים המתמחה בשיקום הפה, יכול כיום לספק מענה מתקדם גם במקרים של אובדן עצם הלסת או נסיגת הרקמה ולאפשר הברגה של השתלים גם בתנאים מורכבים במיוחד. ככל שהטכנולוגיה והטכניקות של השתלים משתפרים, כך גם שיעור ההצלחה שלהם אמור להשתפר וסביר להניח שככל שהזמן יחלוף, כך הטיפול יתאים ליותר ויותר מטופלים הזקוקים להם.

שיפור יכולת הלעיסה והנגיסה

השתלים הדנטליים מעוגנים בעצם הלסת שלך בדומה לשיניים טבעיות. לאורך זמן, הם יסייעו בשימור עצם הלסת ויפחיתו משמעותית את ספיגת העצם. החלפת שיניים חסרות בשתלים תאפשר לך ללעוס טוב יותר את האוכל ולדבר ברור יותר.

שיפור מראה תווי הפנים ועצמות הלסת

לעתים קרובות, אובדן שיניים, בין אם מדובר בעקירת שן יזומה או עקב מחלות חניכיים  או חבלה, אינו משפיע רק על מראה הפה, אלא על מראה הפנים. אובדן השיניים משפיע על נפח הלסת וכשמדובר במחלות, לעתים קרובות קיימת תופעה של נסיגת עצם הלסת. שתלים דנטליים משמרים את רקמת השיניים הטבעית ומונעים צורך בעקירה מיותרת של שיניים סמוכות לצורך עבודות גשר קונבנציונליות. בנוסף הטיפול מונע המשך של ספיגת העצם ומסייעים לשחזר את מבנה עצם הלסת שלך. כך, ניתן לשקם באופן ניכר את תווי הפנים הטבעיים שלך.

כיצד מתבצע תהליך השתלת שיניים?

התהליך עשוי להשתנות באופן ניכר בהתאם לצרכים הייחודיים של המטופל והיקף העבודה הנדרשת. השתלת שיניים יכולה להתבצע בשן אחת, כמה שיניים בודדות או בהשתלה כוללת של כלל השיניים בפה. כל אחת מהמשימות הללו, תהיה כרוכה בעלויות אחרות, הכנה שונה בתכלית ובתהליך טיפול והחלמה ארוכים יותר. גם אם נבחר לעשות השתלת שיניים ביום אחד בקליניקה, עדיין מדובר בתהליך מורכב בהרבה אם אנו זקוקים לטיפול בכל הפה, מאשר אם מדובר בכמה שיניים בודדות. עם זאת, ישנם שלבים המשותפים לכל תוכניות הטיפול.

השתלת שיניים – למי זה מתאים?

השתלים הדנטליים ימוקמו בעצם הלסת שלך בהליך ניתוחי .השתל ישמש כתחליף לשורשי השיניים החסרות ועל אף היתרונות הרבים והאמינות הגבוהה שמציעים שתלים עמידים וקבועים, הטיפול לא מתאים בהכרח לכל מטופל. אלו כמה מהמצבים בהם הטיפול עשוי להיות מומלץ:

  • כשחסרה בפה שן אחת או יותר
  • במקרים בהם עצם הלסת מפותחת דיה, או מאפשרת התערבות על מנת לעבות אותה ולאפשר לה להחזיק את השתלים.
  • כשיש רקמות פה בריאות שיוכלו להחזיק טיפול לשיקום הלסת
  • לאלו שאינם מעוניינים או לא מסוגלים להשתמש בשיניים תותבות
  • כשאובדן השיניים גורם לליקויים בדיבור

עם זאת, הטיפול עשוי לא להתאים למטופלים המתמודדים עם המצבים הבאים:

  • חולי סוכרת שאינה מאוזנת עשויים במקרים מסוימים לא להתאים לטיפול השתלת השיניים
  • הטיפול אינו מומלץ למעשנים, שכן עישון מפחית  סיכויי  הצלחת שתלים דנטלים.
  • הטיפול דורש התחייבות של מספר חודשים לכל שלבי הטיפול ולכן, לא יתאים במקרים בהם אין אפשרות להתמסר לתהליכים אלו.

הערכת מצב ובדיקה ראשונית

בשלב הראשון, יהיה עליך  לקבל ייעוץ מטעם רופא שיניים מומחה בשיקום הפה. הרופא יצבע בדיקה מקיפה של מצב השיניים ורקמת הלסת ויעריך את היקף הטיפול הנדרש ואת סיכויי ההצלחה. לרוב, ידרשו גם צילומי רנטגן של השיניים והלסת ובדרך כלל  אף הדמיות תלת ממדיות מהן ייוצרו הדגמים לשתל. בנוסף תיערך סקירה מקיפה של ההיסטוריה הרפואית שלך. חשוב שנהיה שקופים ככל הניתן ונשתף את הרופא בכל מצב רפואי כרוני או תרופה שאנו נוטלים כדי למנוע סיכונים מיותרים.

תהליך ההכנה להשתלה עשוי לכלול מגוון מומחים נוספים מלבד המומחה בשיקום  הפה, לרבות רופא מומחה  במחלות חניכיים או מומחה בניתוחי פה ולסת  , טכנאי שיניים ובמקרים מסוימים אף מומחה לאף אוזן גרון, בהתאם לצרכים שלך.

בהתאם לנתונים שיעלו בבדיקה, תפותח תוכנית טיפול מותאמת אישית להשתלת שיניים.

עקירת השיניים הפגומות

במקרים רבים תידרש גם עקירת שן או מספר שיניים בהן החל תהליך של ריקבון או מחלה.

עיבוי עצם הלסת

במקרים בהם עצם הלסת שלך אינה עבה מספיק או רכה מדי, ייתכן שיהיה עליך לעבור השתלת עצם או עיבוי של עצם הלסת לפני שניתן יהיה למקם שתלים דנטליים ברקמת הלסת. ישנם מספר חומרים להשתלת עצם שניתן להשתמש בהם לבנייה מחדש של עצם הלסת. האפשרויות עשויות לכלול השתלת עצם טבעית, כגון ממקום אחר בגופך, או השתלת עצם סינתטית. כיום, קיימים חומרים איכותיים ועמידים שיאפשרו צמיחת רקמה בריאה וחזקה. הרופא שלך יוכל לייעץ לך על האפשרויות הטובות ביותר.

הנחת שתלים דנטליים ברקמת העצם

לפני ביצוע הניתוח, יבצע הרופא הרדמה. ברוב המקרים, ניתן יהיה לבצע את ההליך בהרדמה מקומית. עם זאת, במקרים מסוימים ייתכן שתידרש הרדמה כללית. היקף ומורכבות הטיפול, מצבים נלווים וההיסטוריה הרפואית הייחודית שלך הם שיקבעו את תהליך ההרדמה המתאים. הרופא שלך יוכל לייעץ לך על הפתרון הבטוח והיעיל ביותר למצב הספציפי שלך.

במהלך ניתוח להנחת השתל הדנטלי, המומחה בשיקום הפה מבצע חתך בחניכיים וחושף את עצם הלסת. אל העצם החשופה, נקדחים חורים אל תוכם יוחדר שתל הטיטניום. השתל הוא למעשה מבנה  הממוקם בתוך החור שנקדם בעצם ואל תוכו יוברגו בסופו של דבר השיניים המלאכותיות. לאחר השלמת שלב זה, עדיין לא ימוקמו השיניים, אך ניתן במקרים מסוימים למקם תותבת זמנית עד להשלמת הטיפול.

ההמתנה לצמיחת רקמת עצם הלסת

עשויים לחלוף מספר חודשים עד שהעצם המושתלת תצמיח מספיק עצם חדשה כדי לתמוך בשתל הדנטלי. ועד אז, יהיה עלינו להמתין לפני שניתן יהיה להשלים את ההשתלה. לאחר מיקום שתלים דנטליים, מתחיל תהליך צמיחת עצם הלסת לתוך פני השטח של השתל הדנטלי והרקמה הטבעית והמלאכותית יתאחדו. תהליך זה, שעשוי להימשך מספר חודשים, עוזר לספק בסיס מוצק לשן המלאכותית החדשה שלך – בדיוק כפי שעושים שורשים לשיניים הטבעיות שלך.

חיבור העמוד אל השתל

לאחר שהתפתחה די רקמת עצם, לעיתים  יפתח הרופא  שוב את רקמת החניכיים ויחשוף את השתל. אל השתל יחובר ה"עמוד" (Abutment) המשמש כגורם מקשר ומחזק בין השיניים המלאכותיות לשתל הפנימי. מכיוון שהאביזר החדש בולט מעבר לקו החניכיים, הוא ייראה לעין ולא יהיה עוד צורך בחשיפת החניכיים בהמשך. לאחר הנחת החיזוק, החניכיים שלך חייבות להחלים כשבועיים לפני שניתן יהיה לחבר את השן המלאכותית.

בחירת השיניים המלאכותיות החדשות שלך

ברגע שהחניכיים שלך ירפאו, ניתן יהיה להבריג אל השתל את השיניים המלאכותיות. זהו למעשה הצעד הסופי בתהליך השתלת שיניים ולאחריו, יישאר לך רק להחלים. ניתן לבחור בין שיניים הניתנות להסרה או קבועות. לרוב, כל כתר (שן מלאכותית) מוצמד לשתל הדנטלי שלו. עם זאת, מכיוון שהשתלים חזקים במיוחד, ניתן למקם מספר שיניים בשתל אחד על ידי שימוש בגשר.

תהליך ההחלמה

לאחר הטיפול , מטופלים עשויים לחוות נפיחות באזור החניכיים והפנים, כאב מקומי ודימום קל. לרוב, נקבל טיפול במשככי כאבים ואנטיביוטיקה. יש להקפיד על אכילת מזון רך בלבד במהלך תהליך ההחלמה. ברוב המקרים, התפרים יתמוססו מעצמם.

ד"ר הלל ברוך, מומחה לשיקום הפה והשתלת שיניים מעמיד לרשותך את כל הניסיון והידע המקצועי שרכש בשנים של עבודה עם מטופלים בטווח רחב של דרגות חומרה וצרכים ייחודיים. עם שתלים דנטליים איכות הגבוהה ביותר ומומחיות מעמיקה בשיקום הלסת, מובטח לך טיפול מקצועי ללא פשרות, אמין ובהתאמה גבוהה לצרכים הייחודיים שלך. למידע נוסף ותיאום שיחת ייעוץ, ניתן להשאיר פרטים כאן כעת.